joi, 8 decembrie 2016

Virusul Wesselsbron


Boala apare sezonier, in regiunile joase si umede, in timpul verii si toamnei. Focarele epizootice au fost boli produse de virusuri din fam. Flaviviridae semnalate la intervale de timp de cativa ani, adesea evoluand concomitent cu focarele provocate de virusul febrei Vaii Rift . Oamenii se infecteaza prin contactul cu materialul infectios provenit de la animalele bolnave, in abatoare si laboratoare. Virusul este transmis prin intepatura tantarilor, dar si pe cale aerogena, de la o oaie la alta si de la ovine la oameni. La ovine, viremia are valori suficient de ridicate pentru a infecta tantarii hematofagi. La mieii tineri, dupa o incubatie de 1-3 zile  boala evolueaza cu febra, slabiciune, anorexie, paloarea mucoaselor aparente, tahipnee si uneori manifestari neurologice. Rata mortalitatii la miei este foarte ridicata. La oile adulte, evolutia bolii este, de cele mai multe ori, subclinica sau este exprimata printr-o hipertermie pasagera. La oameni, virusul Wesselsbron produce o boala febrila asemanatoare gripei, cu cefalee, mialgie, artralgie, terminata prin vindecare. Asadar vectorul de transmitere a zoonozei de la un animal bolnav la unul sanatos sunt tantari hematofagi.
Cum putem preveni raspandirea boli la animale!? Prin combaterea tantarilor cu insecticide, capcane,  aparate cu ultrasunete instalate in staule si grajgurile acestor animale.













Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu