marți, 20 decembrie 2016

Encefalita Japoneza


Caractere epidemiologice si patogeneza
Virusul encefalitei japoneze este intretinut in ciclul natural pe pasari salbatice si pe tantarii subgenului Culex, speciile tritaeniorhynchus, annulus, fusocephala, gelidus si vishnui care il transmit, la randul lor, la mamifere, pasari migratoare si reptile. In Japonia, unele pasari ca egretele si batlanii, joaca un rol in transmiterea infectiei la oameni si la alte vertebrate, fiind posibil ca acestea sa transporte virusul din zonele rurale in cele urbane. Boala evolueaza clinic in perioada din an cu temperaturi ridicate, cand are loc o crestere importanta a populatiei tantarilor vectori. Transmiterea zoonotica a virusului este mentinuta tot timpul anului, reprezentand un pericol permanent pentru sanatatea publica. Ciclul epidemiologic principal are loc intre pasari, tantari si porci, acestia din urma fiind purtatori si multiplicatori ai virusului. De la porci, virusul este oferit din nou tantarilor, odata cu sangele si apoi retransmis de acestia gazdelor vertebrate susceptibile. Mecanismul mentinerii virusului in timpul iernii in regiunile temperate, nu a fost elucidat. O posibilitate ar putea fi mentinerea virusului in organismul tantarilor Aedes spp. in timpul hibernarii acestora si transmiterea transovariana. O alta posibilitate ar consta in interventia unor specii de lilieci, in calitate de purtatori pentru perioade indelungate de timp. Caii si oamenii dezvolta o viremie de intensitate redusa, fiind putin probabil sa furnizeze sange infectat altor tantari. In focarele enzootice, virusul a fost izolat ocazional si de la taurine dar, de obicei, acestea manifesta rezistenta naturala, viremia fiind aproape inexistenta, iar semnele clinice, inobservabile. Suinele reprezinta specia cea mai sensibila si principala veriga a lantului epidemiologic mame infectate manifesta, la scurt timp dupa nastere, tremur, ataxie si convulsii, mortalitatea fiind foarte ridicata 80-95%. La porcinele infectate mai sunt semnalate, cu incidenta redusa, encefalita si aspermie. La om, boala evolueaza uneori sub forma unei encefalite care, in cazurile grave, poate conduce la deces in proportie de 40% . Supravietuitorii raman cu sechele neurologice iremediabile, in 40-70% dintre cazuri.
Cum putem preveni raspandirea boli la animale!? Prin combaterea tantarilor cu insecticide, capcane, aparate cu ultrasunete instalate in staule si grajgurile acestor animale.












Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu