vineri, 2 decembrie 2016

Turbarea la carnasierele salbatice

Turbarea silvatica a existat in toate timpurile, dar ca rezultat al modificarilor survenite in fauna diferitelor zone ale globului, si tabloul turbarii silvatice s-a schimbat. Implicit s-au schimbat si sursele principale de infectie pentru animale si om. Astfel, vulpea turbata constituie astazi principala sursa de infectie rabica in Europa Centrala si de Vest). In America de Nord, rezervorul animal de virus rabic este reprezentat de racuni, sconcsi, coioti, vulpi, dihori si lilieci. Din peste 300 000 cazuri de rabie diagnosticate la animale in Europa, 75% au fost vulpi, 2,3% caini, 5% pisici. Cuprinderea populatiei vulpine in lantul epidemiologic este rapida si masiva, datorita sensibilitatii deosebite a acestei specii la infectia rabica. Receptivitatea deosebita a vulpii la turbare, ca si perioada de incubatie lunga, asigura persistenta focarelor, iar cantitatea mare de virus, excretata prin saliva, explica usurinta difuzarii bolii in cadrul speciei, la alte specii de animale si la om. Concomitent cu cresterea numarului de cazuri de turbare transmisa de vulpea bolnava, in aceeasi perioada, apare si turbarea la bursuc. La aceste animale salbatice, turbarea evolueaza cu o simptomatologie asemanatoare celei de la caine, predominand forma de evolutie furioasa. Lupii turbati se reped la oameni, provocand rani foarte grave, in special la cap. Animalele prezinta dromomanie si o agresivitate accentuata. La vulpile salbatice, semnul esential este schimbarea radicala a comportamentului. Teama si precautia caracteristice vulpilor salbatice dispar, ele patrund in localitati sau in adaposturile animalelor in plina zi, devin blande, permit omului si mai ales copiilor sa se apropie si se lasa chiar mangaiate, prinse si legate, insosesc atelajele si, fara ca sa devina prea agresive, musca uneori alte animale si chiar omul, provocand rani superficiale. In continuare devin indiferente la ceea ce se intampla in jurul lor, privirea le este fixa, prezinta pica, miscari in manej, opistotonus, rostogoliri, apoi se instaleaza paraliziile, mersul devine nesigur, nu se mai pot tine in pozitie patrupedala si sfarsesc prin deces in 3-4 zile.La noi in tara nu se practica vaccinarea vulpilor, desi incidenta bolii la aceste animale este mare.

Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, aparat cu unde elecromagnetice, gel solubil.










Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu