luni, 12 decembrie 2016

Lupul -Ordinea sociala si comunicarea vizuala


 Lupii in mod normal traiesc in grupuri familiale numite haite. Cele mai multe haite au in componenta perechea conducatoare si puii lor. Cateodata pot aparea si alti lupi, rude ale celor alfa. In cazuri exceptionale, apar in haita si lupi neinruditi cu perechea conducatoare. In fiecare haita exista o ordine respectata, limbajul corpului exprimand pozitia lupului in haita.  Fiecare lup are sansa de a deveni alfa iar cei care nu devin alfa parasesc haita pentru a intemeia o alta noua. Dominanta in haita se poate schimba atunci cand un lup alfa moare sau un alt lup se ataseaza haitei. Aceste schimbari au loc mai ales in timpul sezonului de imperechere, cand lupii devin mai agresivi unii cu altii. Luptele rituale devind frecvente, desi se intampla rar ca lupii sa se raneasca intre ei. Lupul alfa nu este liderul haitei desi in cele mai multe cazuri el conduce direct activitatea haitei. Desi masculul alfa este de regula cel mai puternic lup al haitei, femela alfa influenteaza cel mai mult viata haitei. Ea selectioneaza locul culcusului si implicit locul central de desfasurare a activitatii in perioada de crestere a puilor. Lupul alfa poate conduce alti lupi pe timpul vanatorii, poate alege locul de inoptat sau poate conduce apararea haitei impotriva atacurilor ursilor de exemplu. Lupii utilizeaza o mare varietate de gesturi faciale sau un limbaj al corpului specific pentru a-si arata locul in haita. Postura cozii lupului poate fi utilizata pentru a spune daca este un lup dominant sau dominat. In timpul interactiunilor sociale lupii alfa isi tin coada foarte ridicata iar lupii dominati isi tin coada jos. Lupii care sunt pe pozitii foarte joase in haita isi tin coada curbata pe corp sau intre picioare atunci cand un alfa lup se aproprie de el. Lupii au si alte moduri de a-si arata pozitia in ierarhie. Un lup inferior se va culca la pamant la apropierea unui lup dominant, blana fiind aplatizata. De asemenea lupul dominat va linge botul masculului alfa. Daca un lup inferior va opune rezistenta unui alfa lup atunci acesta din urma va incerca sa se impuna. Cand lupul dominat cedeaza se va culca la pamant expunindu-si abdomenul si va urina. Acest act se numeste supunere pasiva si alfa lupul va accepta actul ca un fel de scuza. Lupii din haita pot deveni agresivi fata de omega lupi daca acestia se apropie prea mult de haita. Actualemente restrangea habitatului si defisarilor massive, au redus efectivele de hrana si de aceea de cele mai multe ori haitele se aproprie foarte mult de asezarile umane, atacand stanele, producand pagube economice importante.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, aparat cu unde elecromagnetice, gel solubil.








Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu