vineri, 30 decembrie 2016

Corbul- inmultire


Cuibul corbului este mare și construit fie in varful unor copaci batrani, fie pe stanci cat mai greu accesibile. Este realizat din mai multe straturi de crengi impletite, acoperite apoi cu namol, apoi cu par, lana si alte materiale moi. Talentul de constructor, amplitudinea ecologica si inteligenta corbului determina o serie de variatii in tipologia construirii cuiburilor. Corbul depune ouale inca din luna februarie, incepand chiar din aceasta luna clocitul. Femela se bazeaza in aceasta perioada - pentru hranire pe ajutorul masculului, fara de care ouale ar ingheta. Clocitul dureaza circa 21 de zile. Masculul, atunci cand nu cauta mancare pentru femela, sta in apropierea cuibului, pazindu-l cu multa grija. Dupa eclozare puii mai stau in cuib alte 40 de zile, fiind hraniti pe rand de parinti. Datorita faptului ca consuma pe timpul verii semintele de  cereale, fructele din pomi si livezi, acesta specie este considerata a fii daunatoare .
Cum putem indeparta acesti daunator!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.











Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.






joi, 29 decembrie 2016

Soarecele de camp si cultura graului


Atacul de toamna se manifesta, imediat dupa rasarirea graului. Plantele pe suprafete mici sau mari, sunt roase, avand aspect de pasunare. Acest mod de daunare se poate inregistra si iarna, daca solul nu este acoperit cu zapada, iar temperaturile medii sunt peste 0 grade Celsius, precum si la desprimavarare  de asemenea pot in perioada de iarna rod semanaturile verzi pana la radacina si, cateodata, consuma  si radacina. In perioada cuprinsa intre formarea bobului si recoltarea in lan, se pot observa fire de grau cu spicul retezat de la baza. Pe sol apar fragmente des spice si pleve. Inlanurile atacate se evidentiaza cararile de circulatie ale daunatorului. La  maturitate, acesti daunatori  consuma  aproximativ 20 de grame de  seminte. S-a constatat ca un singur exemplar poate consuma pe an aproximativ 7 kilograme de boabe si 11 kilograme de plante verzi, iar pe langa toate acestea risipeste si murdareste. Toamna, indata ce incepe semanatul, mai ales pe pamant uscat, acestia consuma o parte din samanta, iar in culturi apar vetre goale.
Cum putem combate  acesti daunatori!? Iata cateva solutii: raticide, capcane, aparate cu ultrasunete.













Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.


miercuri, 28 decembrie 2016

Sticletele mare


Sticletele mare este o pasare migratoare care pleaca in timpul iernii spre regiunile sudice, formeaza stoluri mari alcatuite din numeroase exemplare, toate isi schimba habitatul din regiunile nordice, fiind in cautare de hrana. In lunile martie-mai revin iar in locurile de unde au plecat. Este o pasare de talie mare insa corpul sau nu depaseste 14 cm si greutatea de 14-19 g. Are anvergura aripilor de 21-25,5 cm si traieste in conditii de captivitate aproximativ 8-10 ani. Interesant la aspectul sau general este ciocul robust, drept si ascutit care a evoluat astfel incat sa-i ofere posibilitatea de a se hrani cu seminte. Capul este mare si impresioneaza prin maxilarul inferior puternic si ciocul proeminent ce ii da posibilitatea sa zdrobeasca coaja semintelor si sa se hranesca cu miezul acestora. Penajul pe partea dorsala a corpului este bej-cafeniu, cu aripile negre si dungi galbui, iar pe partea ventrala este in nuante maronii-deschise sau bej cu zone albe. Pe cap are o zona neagra, partile laterale sunt albe, fata este rosie, in jurul ciocului are o pata neagra. Ochii sunt mari, apar pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare neagra. Picioarele sunt scurte, galbene-portocalii, au fiecare cate trei degete lungi orientate inainte si unul spre inapoi – toate prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate. Ciocul este galben si de forma conica. Coada este destul de lunga alcatuita din pene negre cu margini albe. La sticletele mare nu exista un dimorfism sexual accentuat intre mascul si femela. Penajul exemplarelor tinere este predominant in nuante maronii. Se hraneste cu plante erbacee  si cultivate carora le ciuguleste semintele.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.












Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.





marți, 27 decembrie 2016

Hermelina


Hermelina este un mamifer carnivor putin mai mare decat nevastuica-comuna care traieste in America de Nord, Groenlanda, Europa si pana in estul si nordul Asiei. Prefera zonele umede, inundabile, marginile padurilor cu multe tufisuri, vaile raurilor, zavoaiele padurilor de mesteacan, maluri de ape statatoare. Uneori poate fi gasita si la marginea satelor, in gradini si pajisti uscate. Specia este intalnita si in tara noastra. Un element important caracteristic acestei specii este blana de culoare neagra din varful cozii care isi mentine coloritul in toate anotimpurile, iarna avand aspectul mai stufos ca vara. In rest blana isi schimba nuantele in functie de sezon, iarna este mai groasa, cu parul scurt, iar densitatea ei este de doua ori mai mare comparativ cu perioada lunilor calde. Coloritul in lunile de iarna este complet alb sau usor galbui-deschis pe spate. Vara blana se prezinta in doua culori: maronie-roscata pe partea dorsala a corpului, pe cap si zonele laterale, si respectiv alba pe partea ventrala, gat, buza inferioara si partea din spate a picioarelor. Femela este intotdeauna putin mai mica decat masculul, iar coloritul blanii este asemanator. Lungimea corpului la mascul este de 19-32 cm si greutatea de 111-250 g, iar la femela lungimea variaza intre 17-27 cm si greutatea intre 52-180 g. Coada are o lungime medie de 9-12 cm comparativ cu marimea corpului si este mai scurta la femela decat la mascul cu cca. 1-2 cm. Capul este mic si scurt, botul rotunjit prevazut cu vibrize lungi, de culoare alba, urechile sunt triunghiulare, cu marginile rotunjite, lungi de 1,4-2,4 cm, iar ochii sunt mici si rotunzi, ca doua margele negre. Cele doua maxilare sunt inzestrate cu dinti de prada rezistenti si ascutiti, canini excelent de bine dezvoltati. Membrele posterioare sunt mai robuste decat cele anterioare si au intre degete membrane conjunctive. Toate se termina cu degete prevazute cu gheare foarte ascutite. Este vanata de oameni pentru blana ei. Insa cand se aproprie de asezarile umane, intra in curti unde ucide pentru a se hrani cu pasari domestice, producand pagube economice.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, aparat cu unde elecromagnetice, gel solubil.











Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.






luni, 26 decembrie 2016

Eencefalita de California

Boala este mentinuta in circuitul natural  prin transmitere transovariana  la tantarul Aedes triseriatus si este intretinut in ciclul tantar-vertebrat-tantar, implicand unele rozatoare de padure, cum sunt veveritele comune si veveritele americane. Encefalita de California evolueaza numai la oameni, de exemplu in SUA, animalele fiind rezistente si contractand doar o infectie inaparenta clinic. Oamenii se infecteaza prin intepatura tantarilor; transmiterea de la om la om nu a fost demonstrata pana acum. Boala este endemica si evolueaza la copii si la persoanele tinere, prin simptome de encefalita acuta clasica. Rata de deces  este de 3%, dar persoanele recuperate pot ramane cu sechele grave, ca epilepsie (10%) si pareze (2%) (10). In Canada, o infectie asemanatoare este produsa de un alt membru al serogrupului, virusul iepurelui Snowshoe. Cele mai multe cazuri evolueaza la copii si persoane tinere, in timpul verii, in zonele umede si impadurite, unde populatia de tantari este abundenta. Se manifesta de regula prin encefalita benigna, dar care, uneori, este complicata cu pareze persistente si incapacitate intelectuala.
Cum putem preveni raspandirea boli la animale!? Prin combaterea tantarilor cu insecticide, capcane, aparate cu ultrasunete instalate in staule si grajgurile acestor animale.













Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.



vineri, 23 decembrie 2016

Boala de Nairobi


Boala de Nairobi este o boala infectioasa a ovinelor si caprinelor din Africa, produsa de un virus din fam. Bunyaviridae, genul Nairovirus, transmis prin capuse. Vectorul major al virusului este capusa bruna Rhipicephalus appendiculatus. Toate stadiile de dezvoltare ale capuselor sunt infectante si pot transmite virusul prin intepatura. Mentinerea virusului in populatia de capuse este realizata atat transstadial, cat si transovarian. Introdus prin intepatura capusei in organismul animalului receptiv, virusul ajunge in sange, unde are loc viremia primara, cu temperaturi ridicate. Apoi, prin torentul sanguin, virusul ajunge in organele interne, producand leziuni severe. La ovine si caprine, transmiterea orizontala nu a fost demonstrata; se pare ca animalele contracteaza boala numai prin intepatura de capusa. Infectia cu virusul bolii de Nairobi are caracter enzootic sezonier, legat de biologia capuselor hematofage. Importanta bolii de Nairobi consta in pierderile economice pe care le produce in turmele de ovine si caprine in care mortalitatea poate ajunge la 90%.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasuneteinsecticid, capcane.









Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

joi, 22 decembrie 2016

Corbul


Intalnit inca din vechime in Europa, Africa, Asia si America, iar dupa unele atestari mai recente si in Australia, corbul se reamrca prin faptul ca supravietuieste in zone nefavorabile, din cele desertice pana in cele polare. Lungimea sa este in jur de 65-70 cm, depasind cu mult ciorile, cu care nestiutorii il confunda adesea. De asemenea, este in general de un negru uniform, lucios si acentuat, cu vagi nuante de albastru-metalic. Are coada rombica, aripi puternice, cu anvergura medie si profunzime. Zboara foarte bine, ajungand la inaltimi de peste 2000 metri; la nevoie planeaza vreme indelungata. In zonele de munte, atunci cand este in zbor planat, turistii neexperimentati confunda corbul cu acvilele sau vulturii, desi are anvergura evident mai mica si coloritul mult mai inchis (negru). Ciocul este lung, usor incovoiat si puternic, iar ghearele de pasare de prada. Alimentatia corbului este omnivora. Consuma la nevoie si seminte sau paine, nu dispretuieste nici alte produse alimentare umane (cascavalul, de pilda), dar vaneaza si insecte, amfibii, chiar si pesti, in apele mici, reptile, mamifere mici si, la nevoie, chiar si pasari mici sau pui de pasare. Deoarece  vaneaza pui de pasari domestice este considerata a fi daunatoare de catre fermieri.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.











Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.





miercuri, 21 decembrie 2016

Huhurezul Mic


Printre bufnite, se poate spune, ca este specia cea mai bine reprezentata si larg raspandita din tara noastra. Huhurezul are intr-adevar capul rotimd, ochii mari si negri, tot corpul fiindu-i invelit intr-o haina de pene brun-roscate sau cenusii in functie de apartenenta individului la una din cele doua varietati cromatice. Pe spinare este stropit cu pete mai deschise la culocire, pe piept si burta marcat de dungi mai intunecate; aripile si coada sunt brazdate de striuri intunecate. Lungimea: 37-39 cm. Greutatea corporala: 360-650 grame Anvergura aripilor: 94-104 cm. Se hraneste cu multe specii de animale mici. Natura prazii depinde de locul in care traieste, in padure mananca mai ales mamifere mici, pasari, rame si insecte, iar in apropierea asezarilor umane pasari mici. De aceea este vazut ca fiind daunator pentru agricultori care cresc pasari de curte.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.














Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

marți, 20 decembrie 2016

Encefalita Japoneza


Caractere epidemiologice si patogeneza
Virusul encefalitei japoneze este intretinut in ciclul natural pe pasari salbatice si pe tantarii subgenului Culex, speciile tritaeniorhynchus, annulus, fusocephala, gelidus si vishnui care il transmit, la randul lor, la mamifere, pasari migratoare si reptile. In Japonia, unele pasari ca egretele si batlanii, joaca un rol in transmiterea infectiei la oameni si la alte vertebrate, fiind posibil ca acestea sa transporte virusul din zonele rurale in cele urbane. Boala evolueaza clinic in perioada din an cu temperaturi ridicate, cand are loc o crestere importanta a populatiei tantarilor vectori. Transmiterea zoonotica a virusului este mentinuta tot timpul anului, reprezentand un pericol permanent pentru sanatatea publica. Ciclul epidemiologic principal are loc intre pasari, tantari si porci, acestia din urma fiind purtatori si multiplicatori ai virusului. De la porci, virusul este oferit din nou tantarilor, odata cu sangele si apoi retransmis de acestia gazdelor vertebrate susceptibile. Mecanismul mentinerii virusului in timpul iernii in regiunile temperate, nu a fost elucidat. O posibilitate ar putea fi mentinerea virusului in organismul tantarilor Aedes spp. in timpul hibernarii acestora si transmiterea transovariana. O alta posibilitate ar consta in interventia unor specii de lilieci, in calitate de purtatori pentru perioade indelungate de timp. Caii si oamenii dezvolta o viremie de intensitate redusa, fiind putin probabil sa furnizeze sange infectat altor tantari. In focarele enzootice, virusul a fost izolat ocazional si de la taurine dar, de obicei, acestea manifesta rezistenta naturala, viremia fiind aproape inexistenta, iar semnele clinice, inobservabile. Suinele reprezinta specia cea mai sensibila si principala veriga a lantului epidemiologic mame infectate manifesta, la scurt timp dupa nastere, tremur, ataxie si convulsii, mortalitatea fiind foarte ridicata 80-95%. La porcinele infectate mai sunt semnalate, cu incidenta redusa, encefalita si aspermie. La om, boala evolueaza uneori sub forma unei encefalite care, in cazurile grave, poate conduce la deces in proportie de 40% . Supravietuitorii raman cu sechele neurologice iremediabile, in 40-70% dintre cazuri.
Cum putem preveni raspandirea boli la animale!? Prin combaterea tantarilor cu insecticide, capcane, aparate cu ultrasunete instalate in staule si grajgurile acestor animale.












Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.


luni, 19 decembrie 2016

Cinteza


Cinteza prezinta un dimorfism sexual accentuat, masculul avand culoarea caramizie. Gusa, pieptul si partile laterale ale corpului, tartita si restul capului sunt cenusii. Cuibul este construit in mare parte de femela din radacini de plante, scoarta de copac, muschi si paie. Fiind captusit cu pene, el este am plasat la bifurcatia crengilor si este mascat cu licheni si muschi. Primavara, in perioada de imperechere, masculul care este viu colorat atrage atentia femelei asupra sa prin ciripitul sau galagios. Femela atinge maturitatea sexuala dupa aproximativ un an, pe cand masculul abia dupa 5 ani devine apt sexual. Femela depune din aprilie 4-5 oua de culoare verde albastruie cu pete roscate, din care eclozeaza puii in aproximativ doua saptamani. In functie de abundenta hranei, intr-un sezon femela poate sa depuna oua de 2-3 ori. In Romania cinteza este numai partial migratoare, masculii iernand in tara, pe cand femela si tineretul migreaza in Africa de Nord sau Asia de Sud-Vest. In natura citezele salbatice se hranesc cu boabe si seminte din culturile agricole in special cele de mei. De aceea unii agricultori le considera a fi daunatoare.
Cum putem indeparta aceste necuvantatoare de ogoarele noastre!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.












Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.




miercuri, 14 decembrie 2016

Nevastuica-Hrana si aspectul animalului


 Nevastuica are corpul subtire, alungit si foarte flexibil. Ochii sunt mari, bulbucati si inchisi la culoare. Picioarele si coada sunt relativ scurte, acestea fiind mai putin de jumate din lungimea corpului. Picioarele se termina cu gheare ascutite. Fiecare individ are de obicei 4 perechi de mameloane, dar sunt vizibile doar cele de la femele. Lungimea si marimea speciei difera in functie de regiune. Masculii pot fi de 1.5 ori mai mari decat femelele. Lungimea medie la masculi este de 13 – 26cm, iar la femele 11 – 20cm. Blana este densa, scurta si moale. Partile superioare sunt mai inchise la culoare si variaza geografic de la roscat inchis la culoarea nisipului. Partile inferioare, maxilarul inferior, fetele inferioare ale picioarelor si burta sunt de culoare alba. Nevastuica are nevoie de hrana bogata in proteine, este preponderent carnivora. In salbaticie vaneaza iepuri, soareci, pasari, broaste, veverite si alte animale mici. Poate fi gasita de multe ori stand de paza la gaurile vizuinilor ale animalelor pe care le vaneaza. De obicei vaneaza noaptea; isi ucide prada muscand-o de ceafa. Crescatorii de pasari nu prea agreaza nevastuicile deoarece acestea le pot ucide  cateva pasari la un singur atac.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, aparat cu unde elecromagnetice, gel solubil.








Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.





marți, 13 decembrie 2016

Lastrunii


Lastunul de casa denumit stiintific  Delichon urbicum; este o pasare mica din familia randunicilor, raspandita in Europa, Africa de nord si in zonele temperate ale Asiei. Corpul nu se deosebeste de cea a celorlalti reprezentanti ai familiei: corp alungit, aripi lungi si inguste, coada forfecata, cap usor turtit si cioc scurt. Lungimea corpului este cuprinsa intre 12–17 cm, spatele, capul si partea superioara a aripilor sunt de un negru-vanat cu nuante albastri; restul corpului este acoperit cu puf alb. Picioarele sunt acoperite de pene și puf. Dimorfismul sexual nu este  pronuntat, indivizii deosebindu-se greu in functie de sex, tineri seaman cu adultii, insa au spatele negru-gri, fara luciu, si burta de o nuanta alba-cafenie. Este o specie migratoare, iernand in centrul Africii si in Asia tropicala. Se grupeaza in stoluri, populand orasele cu constructii din piatra; deseori pot fi vazuti pe cablurile de tensiune electrica. Se hranesc cu insecte zburatoare pe care le prind in aer, de aceea pot fi foarte fositorii. Insa faptul ca sunt vectori si purtatori de paraziti cum sunt paduchii , purcii si capusele, acestia sunt considerati a fi daunatori pentru igiena. Pe langa toate acestea sunt purtatori de endoparaziti ai maladiei aviare, pe care le transmit la pasarile de curte prin intermediul tantarilor hematofagi.

Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, solutie solubila, gel solubil.












Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.

luni, 12 decembrie 2016

Lupul -Ordinea sociala si comunicarea vizuala


 Lupii in mod normal traiesc in grupuri familiale numite haite. Cele mai multe haite au in componenta perechea conducatoare si puii lor. Cateodata pot aparea si alti lupi, rude ale celor alfa. In cazuri exceptionale, apar in haita si lupi neinruditi cu perechea conducatoare. In fiecare haita exista o ordine respectata, limbajul corpului exprimand pozitia lupului in haita.  Fiecare lup are sansa de a deveni alfa iar cei care nu devin alfa parasesc haita pentru a intemeia o alta noua. Dominanta in haita se poate schimba atunci cand un lup alfa moare sau un alt lup se ataseaza haitei. Aceste schimbari au loc mai ales in timpul sezonului de imperechere, cand lupii devin mai agresivi unii cu altii. Luptele rituale devind frecvente, desi se intampla rar ca lupii sa se raneasca intre ei. Lupul alfa nu este liderul haitei desi in cele mai multe cazuri el conduce direct activitatea haitei. Desi masculul alfa este de regula cel mai puternic lup al haitei, femela alfa influenteaza cel mai mult viata haitei. Ea selectioneaza locul culcusului si implicit locul central de desfasurare a activitatii in perioada de crestere a puilor. Lupul alfa poate conduce alti lupi pe timpul vanatorii, poate alege locul de inoptat sau poate conduce apararea haitei impotriva atacurilor ursilor de exemplu. Lupii utilizeaza o mare varietate de gesturi faciale sau un limbaj al corpului specific pentru a-si arata locul in haita. Postura cozii lupului poate fi utilizata pentru a spune daca este un lup dominant sau dominat. In timpul interactiunilor sociale lupii alfa isi tin coada foarte ridicata iar lupii dominati isi tin coada jos. Lupii care sunt pe pozitii foarte joase in haita isi tin coada curbata pe corp sau intre picioare atunci cand un alfa lup se aproprie de el. Lupii au si alte moduri de a-si arata pozitia in ierarhie. Un lup inferior se va culca la pamant la apropierea unui lup dominant, blana fiind aplatizata. De asemenea lupul dominat va linge botul masculului alfa. Daca un lup inferior va opune rezistenta unui alfa lup atunci acesta din urma va incerca sa se impuna. Cand lupul dominat cedeaza se va culca la pamant expunindu-si abdomenul si va urina. Acest act se numeste supunere pasiva si alfa lupul va accepta actul ca un fel de scuza. Lupii din haita pot deveni agresivi fata de omega lupi daca acestia se apropie prea mult de haita. Actualemente restrangea habitatului si defisarilor massive, au redus efectivele de hrana si de aceea de cele mai multe ori haitele se aproprie foarte mult de asezarile umane, atacand stanele, producand pagube economice importante.
Cum putem indeparta acesti daunatori!? Iata cateva solutii: aparat cu ultrasunete, aparat cu unde elecromagnetice, gel solubil.








Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.