luni, 7 noiembrie 2016

Biologia lupului

Adultii speciei prezinta dimorfism sexual, femelele sunt mai mici decat masculii, acestea ating in lungime intre 1,37-1,52 m si intre 18-50 kg, iar masculii, cantaresc intre  20-70 kg si 1,27-1,64 m lungime totala, in functie de subspecii. In Romania masuratorile efectuate sugereaza ca adultii ating in greutatea medie de 35-60 kg si o lungime totala a corpului de 1,10-1,50 m. Botul este triunghiular de aproximativ 10 cm lungime, aceasta permite lupului sa detecteze mirosul prazii la o distanta de 2,4 km in conditii favorabile. Lupul se aseamana cu ciobanescul german domestic sau husky la configuratia capului, distingandu-se de acestia prin faptul ca are unghiul orbital este de 45 in comparatie cu 53 la caini ochii sunt asezati oblic, mai distanti decat la caine. Urechile sunt mai mici si cu varfurile ascutite, totdeauna indreptate in sus, iar coada usor curbata spre stanga. Un alt criteriu de deosebire fata este lipsa perilor lungi pe partea posterioara a piciorului dinapoi, intre calcai si coada. In comparatie cu cainele, lupul are gatul mai scurt, mai gros si mai puternic. In general in Romania lupul are culoarea cenusiu carunt. Blana este formata din doua randuri de peri: un rand des, lanos, langa piele, de culoare galbui-cenusie si un al doilea rand, spicul, format din peri mai lungi, asprii, cu varful negru, astfel incat, in ansamblu, culoarea generala a blanii este brun-cenusie. Sunt intalnite insa destul de multe variatii cromatice, in functie de sezon si de mediul ambiant.  Blana interioara este pierduta pe timpul verii. Naparlirea are loc primavara tarziu. Pielea fina de sub blana si perii lungi protectori conserva o proportie ridicata a caldurii corpului, permitand lupilor sa traiasca in conditii de temperaturi mai scazute de –40g C. Lupul traieste 15-16 ani insa in salbaticie poate atinge doar 10 ani. Din punct de vedere al dezvoltarii ontogenice, lupii se clasifica in: nou nascuti: 0-6 luni; juvenili: 6-18 luni; subadulti: 18-30 luni; adulti: peste 30 luni.
Cum putem indeparta acesti daunatoari!? Iata cateva solutii: aparat cuultrasunete, aprat cu unde elecromagnetice, gel solubil.










Faradaunatori.ro este un magazin online care respecta legea si bunele practici in comertul electronic, este un magazin de incredere si a demonstrat utilizatorilor ca e usor sa cumpere online.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu